CGT promou reconeixement del Túnel Carpià com a malaltia profesional per al sector de la informàtica

  • Posted on: 27 January 2017
  • By: kunker

Ens reunim amb l'ICAM per al reconeixement del Túnel Carpià com a malaltia profesional per al sector de la informàtica

Ahir dia 26/01/2017 al matí, una representació de la Confederació General del Treball de Catalunya (CGT) de Catalunya es va reunir amb les caps de l’ICAM (actualment SGAM), Neus Rams i Lídia Domingo, per analitzar la contingència de Malaltia Professionals dels i les treballadores del sector de la informàtica (informàtics/ques, bibliotecaris/ies, administratius/ves,…) que pateixen per culpa de la seva feina el Síndrome del Túnel Carpià.

La representació de la CGT de Catalunya ha estat formada pel Secretari de Salut Laboral de CGT de Catalunya, Àlex Tisminetzky, dos Delegats d’Indra en representació de la coordinadora d’Informàtica de CGT, i Miguel Arenas, com a advocat del sindicat de l’Administració de l’Estat de CGT.

Des de la CGT hem aportat a l’ICAM dues recents sentències judicials fermes (una del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i l’altra del Jutjat Social 14 de Barcelona) que han reconegut la contingència de Malaltia Professional a dos treballadores que patien Síndrome del Túnel Carpià i portaven a terme feines d’introducció de dades en ordinadors.

Hem recalcat que hi ha un col·lectiu important de treballadors/es que porten a terme la seva feina amb ordinadors que estan patint aquesta malaltia, i hem denunciat que malgrat les sentències judicials l’ICAM continua determinant aquestes patologies com a derivades de Malaltia Comuna.

Entenem que, tal com han determinat ja dues sentències fermes, malgrat que el Quadre de Malalties Professionals no diu explícitament que els informàtics poden patir Síndrome de Túnel Carpià, és evident que els i les treballadores que introdueixen dades a ordinadors fan moviments repetitius dels especificats al Quadre de Malalties Professionals, i per tant aquestes patologies han de ser declarades professionals.

Alhora, des de CGT hem reclamat a l’ICAM que ens aporti les dades de les baixes mèdiques de Síndrome de Túnel Carpià de treballadors/des informàtics o de categories professionals anàlogues.

Des de l’ICAM han pres nota de les reivindicacions i sol·licituds, comprometent-se a contestar-les a la propera reunió en el termini d’un o dos mesos.

Des de la CGT, continuem amb aquestes trobades i reunions periòdiques, que es van iniciar el passat octubre amb la temàtica de l’amiant.

La següent reunió es fixarà en el termini d’un mes i mig i s’analitzarà la temàtica dels conductors de TMB que pateixen altes mèdiques malgrat no poder conduir.

Valorem positivament aquest espai de comunicació amb l’ICAM per posar sobre la taula problemàtiques concretes de col·lectius específics de treballadores i treballadors, però alhora reiterem que només lluitant i al carrer s’aconsegueixen millores en les condicions de Salut Laboral, i no defallirem en la lluita, la denúncia i la mobilització contra les altes injustes i amb criteris economicistes de l’ICAM.

Prou altes injustes! Lluitem per guanyar!
Secretaria de Salut Laboral de la CGT de Catalunya